Подсилване на ИМУНИТЕТА - Факти и Заблуди

Подсилване на ИМУНИТЕТА - Факти и Заблуди
23 март 2020

Идеята, че можете да засилите имунната си система звучи доста примамливо. Ако потърсите уебсайтове за здраве или се разходете до които и да е  магазин за здравословни храни, ще намерите изобилие на хранителни добавки, лекарства и обогатени храни, които обещават да „засилят“ имунната ви система, като по този начин да ви предпазят от настинка или грип.
Но представата за имунната система като някакво вътрешно силово поле, което може да бъде засилено, е доста грешна. Поради начина, по който имунната ви система е проектирана да работи, определено не бихте искали тя да бъде засилена! Независимо от това, нека приемем , че израза "повишаване на имунитета" е неволен малапропизъм и, че целта е главно да избегнат сезонните грипове и по-бързо да се върнем към ежедневието си.

Повечето изследвания поставят под съмнение много от завишените маркетингови твърдения за „подсилване на имунитета / укрепване / подкрепа“. Обаче понякога тези твърдения всъщност имат мъничко осезаема истина в основата си. Усложняващият фактор е, че повечето изследвания за подсилващи имунитета добавки са склонни да разглеждат ефектите върху хора, които вече са болни или имат съществуващ дефицит. Понастоящем има малко до нула доказателства за нормален здрав човек, без хранителни дефицити, при който приемането на хранителни добавки да накара имунната им система да работи по-добре. Потенциалният плацебо ефект също усложнява нещата: чувстваме се по-добре, защото инвестираме в нещо, което се предлага на пазара, за да се почувстваме по-добре, или временно подобряваме други области от хранителният си режим и начина си на живот и по този начин индиректно " повишаваме имунитета" си.

 

Ето и по-подробно разглеждане на някои от заподозрените " повишаващи имунитета " хранителни добавки:

 

Витамин С  ще ви предпази от настинка?

Докато витамин С играе ключова роля във функционирането на имунната ни система, той също е практически неизбежен компонент на нормалната балансирана диета. Така че, въпреки ,че  маркетинговите твърдения може да не казват нещо невярно, загатвайки, че ако някой с нормална диета допълнително приема витамин С, тогава е по-малко вероятно да се разболее, е очевидно грешно. Изследванията обаче предполагат, че допълнителния прием на витамин С при появата на инфекция може да помогне за намаляване на симптомите и бързо възстановяване (1). Просто няма нужда от непрекъснат постояен прием.


Ехинацеята предотвратява настинки и грип?

Отдавна се говори за усилване на имунитета от ехинацея (2). Въпреки голямият обем доказателства, че може да бъде полезно за лечение или предотвратяване на настинки (включително големи мета-анализи), има съществени противоречиви доказателства (3). Изследванията се усложняват главно от факта, че има три различни вида ехинацея и множество части от растението, за които се смята, че съдържат различни активни съставки. Това означава, че има над 800 различни продукта от ехинацея. Има малко информация или консенсус относно най-добрата формула за приемане, каква доза или колко време трябва да се приеме, за да бъде ефективна. Освен това е важно да се отбележи, че той може да взаимодейства с някои лекарства (4) поради което определено трябва да се консултирате с лекар преди да преминете към приема и.

 

Куркума  за борба с инфекциите?


Куркумата определено е често коментирана в здравните медии, но трябва ли да се вслушваме в тях? Въпреки някои твърди противовъзпалителни и антиоксидантни свойства (5), показани като клинично ефективни при лечение на специфични заболявания като форми на артрит (6). Често твърденията се преекспонират от медиите като всеобщ лек за всички неразположения. Голяма част от изследванията са върху куркумина, една от активните съставки в куркумата, но има повече от 300 съединения в куркумата (7) и куркумата без куркумин също е била клинично ефективна, така че се придържайте към хранителни добавки съдържащи  целия корен а не само екстракта куркумин, ако решите да го използвате ( 8). 
Куркумата също е добър инхибитор за навлизане на вируси в нашите клетки. Така че приемът на тази добавка може определено да бъде полезно за предпазване от инфекции. 

 

Бъз - традиционено средство за  подсилване на имунитета? 

Бъзът е традиционно растение за зимно време, използвано от хиляди години като лекарство и като храна. Предполагани за намаляване на болката и възпалението с антивирусни свойства, проучванията наистина показват, че сиропът от бъз може конкретно да съкрати продължителността и да намали симптомите на респираторни инфекции (9). В действителност, когато се изпробва срещу лекарството против грип Tamiflu®, екстрактът от бъз е по-ефективен (10). Компонентите в бъза също са показали потенциал да предотвратят действително вирусите да попаднат в нашите клетки (11). Дотук добре? Има предупреждение. Въпреки че изглежда, че настоящите изследвания подкрепят превантивните претенции срещу инфекции, проучванията са малки и се финансират предимно от компании, произвеждащи търговски продукти от бъз. Макар това да не отменя изследователските и клиничните изпитвания, това е конфликт на интереси, които не ни позволява да застанем зад нито едно от твърденията от тези проучвания.

 

Невероятният Джинджифил?

Поради силните си противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти, джинджифилът може да играе ключова роля във функционирането на имунната ни система. Въпреки че острото възпаление е важна част от нормалния имунен отговор, хроничното възпаление може да навреди на имунната ви система, като потенциално увеличава шансовете ви за заболяване. Увеличаването на приема на богати на антиоксиданти храни и напитки като джинджифил, може да помогне за намаляне на възпалението и да поддържа имунната ви система здрава. Много проучвания при животни предполагат, че джинджифилът има мощни антивирусни и антибактериални свойства. 


Зелените микроводорасли Спирулина?

Благодарение на високото съдържание на протеини и витамини, (12) Спирулината се използва като хранителна хранителна добавка, въпреки че другите й потенциални ползи за здравето също привличат много внимание.
Оксидативният стрес и дисфункционалният имунитет при хората причиняват много заболявания , включително атеросклероза, сърдечна хипертрофия, сърдечна недостатъчност и хипертония. По този начин антиоксидантната, имуномодулиращата и противовъзпалителната активност на тези микроводорасли може да играе важна роля в човешкото здраве.
Спирулината активира клетъчните антиоксидантни ензими, инхибира липидната пероксидация и увреждането на ДНК, премахва свободните радикали и повишава активността на супероксид дисмутазата и каталазата. По-специално изглежда, че има прагово ниво, над което Спирулината намаля антиоксидантната активност. Клиничните изпитвания показват, че Спирулината предотвратява увреждането на скелетните мускули при условия на индуциран от упражнения окислителен стрес и може да стимулира производството на антитела и да регулира или намалява експресията на кодиращи цитокини гени, за да индуцира имуномодулиращи и противовъзпалителни отговори. 

 

В крайна сметка повечето от нас се сблъскват с няколко настинки годишно (повече, ако сте в която и да е крайност на възрастовия спектър). При толкова много щамове от инфекции, които циркулират, винаги има нов, който да хванете, а най-често това ще е през зимните месеци (много вируси от настинка и грип предпочитат по-студените температури).

Витамин D е жизненоважен както за защитните, така и за регулиращите функции на имунната система. По-голямата част от нашия витамин D идва от слънчевата светлина, така че има подчертана сезонна промяна с по-ниски нива през зимата, за които се смята, че допринася за увеличения риск от настинки и грип през тези месеци.

Също така е важно да се грижите за микробиома си, който е тясно свързан с нашия имунитет. Диетата ви е толкова добра, колкото и вашият микробиом. Тези микроби произвеждат много от нашите витамини и активни съединения, необходими за нашето благосъстояние, и те формират голяма физическа бариера срещу инфекцията. Появяват се доказателства, че пробиотиците могат да бъдат полезни за предотвратяване на инфекции на горните дихателни пътища (13) и хората, които са приемали повтарящи се антибиотици, са изложени на повишен риск от заразяване поради ефекта върху тяхната микробиома (14). Но въпреки появата на обещаващи доказателства, ние все още не знаем достатъчно, за да знаем кои щамове и в какви количества. Тъй като всички ние идваме с уникална отправна точка за микробиота, стремете се към диета, богата на растителни влакна.

Има няколко клинични ситуации, които се отразяват негативно върху функционирането на имунния отговор, което води до по-голям от средния брой инфекции, които по-трудно се изместват. Например имунодефицитни заболявания или крайности на възрастта, комбинации от безмилостен стрес, неправилна диета и начин на живот и интензивни упражнения без адекватно възстановяване. В тези случаи нито едно повишаване на имунитета няма да се противопостави на първопричината.
Плюс това е важно да запомним, че имунната ни система е изключително мощна, така че може да има медицински ситуации, при които не искаме да „повишаваме“ имунитета си, например при пациенти на имуносупресивни лекарства. В крайна сметка няма йерархия на добра или лоша имунна система - всички понякога се разболяваме, без значение колко сме здрави (15). Това многообразие в човешкия имунитет е замислено и е от съществено значение за нашето оцеляване като вид. Имунитетът е система, а не едно цяло и за да функционира добре, той изисква баланс, а не стимулиране. Балансът идва от не само храненето и добавките, а се простира до основна хигиена и миене на ръцете (16), разумен начин на живот с редовна физическа активност (17), получаване на адекватен сън (18) и управление на стрес. Опитвайки се да правим тези неща през повечето време, ние имаме най-добрия шанс да позволим на имунната си система да прави това, което прави най-добре.

 

Ако искате да се възползвате от полезните " подсилващи имунитета " хранителни добавки описани по горе можете да го направите от тук : https://naturalika.bg/immunoform.html

 

ИЗТОЧНИЦИ:

 

(1) Douglas, R., Hemilä, H., Chalker, E., & Treacy, B. (2008). Cochrane review: Vitamin C for preventing and treating the common cold. Evidence-Based Child Health: A Cochrane Review Journal, 3(3), 672–720. https://doi.org/10.1002/ebch.266

2) Linde, K., Barrett, B., Bauer, R., Melchart, D., Woelkart, K., Linde, K., … Woelkart, K. (2009). Echinacea for preventing and treating the common cold ( Review ) Echinacea for preventing and treating the common cold. Internal Medicine, (4), 4–6. https://doi.org/10.1002/14651858.CD000530.pub2.Copyright

3) Shah S.A., Sander S., White C.M., Rinaldi M., Coleman C.I., Evaluation of echinacea for the prevention and treatment of the common cold. The Lancet Infectious Diseases. 2007.7(7): P473-480. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17597571

4) Freeman C, Spelman K. A critical evaluation of drug interactions with Echinacea spp. Mol Nutr Food Res. 2008 Jul;52(7):789-98. doi: 10.1002/mnfr.200700113. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18618481

5) Hewlings, S., & Kalman, D. (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods, 6(10), 92. https://doi.org/10.3390/foods6100092

6) Daily, J. W., Yang, M., & Park, S. (2016). Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Journal of Medicinal Food, 19(8), 717–729. https://doi.org/10.1089/jmf.2016.3705

7) Nelson, K. M., Dahlin, J. L., Bisson, J., Graham, J., Pauli, G. F., & Walters, M. A. (2017). The Essential Medicinal Chemistry of Curcumin. Journal of Medicinal Chemistry, 60(5), 1620–1637. https://doi.org/10.1021/acs.jmedchem.6b00975

8) Aggarwal B.B., Yuan W., Li S., Gupta S.C., Curcumin-free turmeric exhibits anti-inflammatory and anticancer activities: Identification of novel components of turmeric.  Molecular Nutrition Food Research. 2013, 57(9): 1529-1542. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23847105

9) Tiralongo, E., Wee, S. S., & Lea, R. A. (2016). Elderberry supplementation reduces cold duration and symptoms in air-travellers: A randomized, double-blind placebo-controlled clinical trial. Nutrients, 8(4). https://doi.org/10.3390/nu8040182

10) Zakay-Rones, Z., Thom, E., Wollan, T., & Wadstein, J. (2004). Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections. Journal of International Medical Research, 32(2), 132–140. https://doi.org/10.1177/147323000403200205

11) Roschek B Jr., Flink R.C., McMichael M.D., Li D. & Alberte R.S. Elderberry flavonoids bind to and prevent H1N1 infection in vitro. Phytochemistry. 2009. 70(10): 1255-1261. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19682714/

12) Wu Q1,2,3, Liu L4, Miron A5, Klímová B6, Wan D7, Kuča K8,9. - The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview. Available from : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27259333

13) Hao, Q., Lu, Z., Br, D., Cq, H., & Wu, T. (2011). Probiotics for preventing acute upper respiratory tract infections ( Review ). (9). Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21901706

14) University of Virginia Health System. “Antibiotics found to weaken body’s ability to fight off disease.” ScienceDaily. ScienceDaily, 17 August 2017. Available from: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170817141523.htm

15) Monto, A. S., & Sullivant, K. M. (1993). Acute respiratory illness in the community . Frequency of illness and the agents involved. 145–160. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8432318

16) Jefferson, T., Cb, D. M., Dooley, L., Ferroni, E., La, A., Ga, B., … Jm, C. (2011). Physical interventions to interrupt or reduce the spread of respiratory viruses ( Review ). (7). Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21735402

17) Nieman D.C., Henson D.A., Austin M.D. & Sha W. Upper respiratory tract infection is reduced in physically fit and active adults. British Journal of Sports Medicine. 2011;45:987-992. Available from: https://bjsm.bmj.com/content/45/12/987.abstract

18) Cohen S., Doyle W.J., Alper S.M., Janicki-Deverts D. & Turner R.B,Sleep habits and susceptibility to the common cold. Arch Intern Med. 2009;169(1) :67-67. Available from:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1913932541) Cohen S., Tyrrell D.A. & Smith A.P. Psychological stress and susceptibility to the common cold. The New England Journal of Medicine. 1991. 325(9):606-612. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1713648

19 март 2020
10 доказани ползи за здравето от куркума

Куркумата и особено нейното най-активно съединение куркумин имат много научно доказани ползи за здравето, като потенциал за предотвратяване на сърдечни заболявания, Алцхаймер и рак. Това е мощен противовъзпалителен и антиоксидант и може също да помогне за подобряване на симптомите на депресия и артрит.

прочети още
18 март 2020
8 Предимства при употребата на Риган

Риганът е сравнително евтин и лесно достъпен под формата на течност или под формата на капсули. Той съдържа повече антиоксиданти от повечето плодове и зеленчуци и е пълен с мощни съединения, наречени феноли. Риганът може да бъде ефективно срещу бактериални и гъбични инфекции, възпаления и болка, наред с други състояния. Като цяло изглежда, че има няколко ползи за здравето и може да бъде полезен като естествено лечение за някои често срещани здравословни оплаквания.

прочети още
17 март 2020
Спирулина - 9 ПОЛЗИ за ЗДРАВЕТО!

Спирулина е сред най-популярните добавки в света. Заредена е с различни хранителни вещества и антиоксиданти, които могат да бъдат от полза за вашето тяло и мозък. Ето 9 основани на доказателства ползи за здравето от спирулина.

прочети още
29 януари 2020
Тази ароматна подправка ще ви помогне за отслабване с до 15 кг за 3 месеца

Koгaтo cтe peшили дa oтcлaбвaтe, знaйтe чe глaдyвaнeтo мoжe пoвeчe дa Bи нaвpeди, oтĸoлĸoтo дa cвъpши пoлeзнa paбoтa c ĸилoгpaмитe Bи. Cлeдoвaтeлнo, cпиpaнeтo изцялo нa xpaнaтa e нaй-бeзпoлeзнaтa диeтa. Oт дpyгa cтpaнa, cъчeтaвaтe ли xpaни и пpaвилнитe пoдпpaвĸи, нe caмo щe cтимyлиpaтe мeтaбoлизмa зa пo-бъpзи и тpaйни peзyлтaти, нo и щe „вĸлючитe“ opгaнизмa cи в peжим нa изгapянe нa мaзнини.

прочети още
28 януари 2020
Терапевтични свойства на Млечният трън (Silybum marianum)?

Изследванията показват, че 420 до 600 mg силимарин на ден могат да осигурят благоприятни ефекти при пациенти, засегнати от чернодробно заболяване или нарушена чернодробна функция. Пациентите с някои видове хронични чернодробни заболявания също изпитват подобрение след продължителна употреба на силимарин. Правени са различни клинични проучвания, които подчертават ползите от млечния трън за различни здравословни състояния.

прочети още
26 януари 2020
Куркума - Натуралният отговор на възпалителните процеси!

„Нашето проучване предполага, че куркумата лекува възпалителни заболявания, като тендонит и артрит ... Освен това, ние вярваме, че те могат да предложат на учените нов важен път в лечението на болезнени състояния, чрез хранене “. Списание за биологична химия: „Куркуминът модулира ядрен фактор kB (NF-kB) - медиирано възпаление в човешки теноцити in vitro“

прочети още
25 януари 2020
КАК ЦЕЙЛОНСКАТА КАНЕЛА ПРОТИВОДЕЙСТВА НА ДИАБЕТА?

Канелата може да помогне за понижаване на кръвната захар и борба с диабета, като имитира ефектите на инсулина и увеличава транспорта на глюкоза в клетките. ЦЕЙЛОНСКАТА КАНЕЛА може също да помогне за понижаване на кръвната захар чрез повишаване на чувствителността към инсулин, което прави инсулина по-ефективен при преместване на глюкоза в клетки. Понижава кръвната захар на гладно и може да понижи хемоглобина A1c. Няколко контролирани проучвания показват, че канелата е отлична за намаляване на кръвната захар на гладно.

прочети още
25 януари 2020
Пчелният прашец - перфектно пълноценна храна!

Важно е, че от 80-те години на миналия век насам се наблюдава значително увеличение на търсенето от натурални храни, които осигуряват по-добро качество на живот. Това нараства интерес предизвика нови изследвания, насочени към биоактивни съединения, които присъстват в натуралните храни. Пчелните продукти, включително цветен прашец, отдавна се използват като храна с висока стойност и пряко свързана с диетите, и следователно, с терапията. Използва се от векове за защита на тялото от болести и по-точно за намаляване на процеса на стареене. По популярната медицина прашецът се използва за облекчаване или излекуване на настинки, грип, язви, анемия, алергични реакции, ентерит и др.

прочети още
4 декември 2019
Ново начало , Натуралика.

От днес достъпа до онлайн магазин " Naturalika " ще става на следният адрес : www.naturalika.bg

прочети още
16 октомври 2019
КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ НАСТИНКИТЕ?

Есента може да е много красив сезон, но захлаждането на времето крие и своите рискове. Често по това време идват есенните настинки и гриповете. Едва ли за някой е приятно по цял ден да киха и да подсмърча.

прочети още
28 юли 2019
БЯЛ ТРЪН: полезни свойства, дози и нежелани реакции

БЯЛ ТРЪН: полезни свойства, дози и нежелани реакции

прочети още
11 май 2019
8 ПОЛЗИ ОТ ПРИЕМА НА КОРИАНДЪР

Кориандърът е растение чийто семена хората използват за лечение на различни заболявания. Много хора са объркани от разликата между Кориандър ( Coriander ) и Цилантро ( Cilantro) . Това вероятно се дължи на факта, че и двете произхождат от едно и също растение. Разликата е че Кориандърът са семената на растението а Цилантро са листата на растението.

прочети още
18 април 2019
Лечебните свойства на джинджифила

Коренът от джинджифил подобрява храносмилането, лекува чернодробните заболявания, астма, увеличава потентността ... Редовната употреба на джинджифил в храни в малки количества увеличава вътрешната топлина, събужда апетита и стимулира храносмилането, затопля стомаха и кръвта.

прочети още
17 април 2019
Зеолит

Родопското чудо зеолит (клиноптилолит) - едно от най-изучаваните неща на планетата,  обявен от Световната научна организация за минерал на XX век, поради граничещите му с вълшебството качества и все по-нарастващото му използване в хранително-вкусовата промишленост, индустрията, животновъдството, растениевъдството, космонавтиката, медицината.

прочети още
9 април 2019
Ефекти на Цейлонската Канела

Канелата е популярна подправка по целия свят. Тя проявява множество биологични ефекти върху организма.

прочети още
14 март 2019
7-те Принципа на здравословното хранене

7-те Принципа на здравословното хранене

прочети още
14 март 2019
Повече за канелата

Факти за Канелата

прочети още
14 март 2019
Хранителни добавки за начинаещи

Макар храненето и тренировките да са основата, върху която се гради пътят към постигането на различни цели, хранителните добавки също може да имат своя принос за това. Ако си начинаещ в тази сфера, нека започнем от самото начало.

прочети още
14 март 2019
10 съвета за по-здравословен живот

10 съвета за по-здравословен живот

прочети още