10 доказани ползи за здравето от куркума

10 доказани ползи за здравето от куркума
19 март 2020

Ето топ 10, основани на доказателства за здравето на куркумата.

1. Куркумата съдържа биоактивни съединения с мощни лекарствени свойства

Тези съединения се наричат ​​куркуминоиди, най-важният от които е куркуминът.

Куркуминът е основната активна съставка в куркумата. Има мощни противовъзпалителни ефекти и е много силен антиоксидант.

Съдържанието на куркумин в куркумата обаче не е толкова високо. Тегло е около 3%.

Повечето проучвания върху тази билка използват екстракти от куркума, които съдържат най-вече самия куркумин, като дозите обикновено надвишават 1 грам на ден.

Би било много трудно да достигнете тези нива само като използвате подправката куркума във вашите храни.

Ето защо, ако искате да изпитате пълните ефекти, трябва да вземете добавка, която съдържа значителни количества куркумин.

 

РЕЗЮМЕ
Куркумата съдържа куркумин, вещество с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Повечето изследвания използват екстракти от куркума, които са стандартизирани, за да включват големи количества куркумин.


2. Куркуминът е естествено противовъзпалително съединение

Възпалението помага на тялото ви да се бори с чужди нашественици, а също така има роля за възстановяване на щетите.

Без възпаление патогени като бактерии лесно биха могли да превземат тялото ви.

Въпреки че острото, краткотрайното възпаление е от полза, то може да се превърне в основен проблем, когато стане хронично и неправилно атакува собствените тъкани на тялото ви.

Сега учените смятат, че хроничното възпаление на ниско ниво играе основна роля при почти всяко хронично, западно заболяване. Това включва сърдечни заболявания, рак, метаболитен синдром, болестта на Алцхаймер и различни дегенеративни състояния.

Следователно всичко, което може да помогне в борбата с хроничното възпаление, има потенциално значение за предотвратяване и дори лечение на тези заболявания.

Куркуминът е силно противовъзпалително. Всъщност той е толкова мощен, че съответства на ефективността на някои противовъзпалителни лекарства, без страничните ефекти.

Без да навлизате в детайлите (възпалението е изключително сложно), ключовият начин е, че куркуминът е биоактивно вещество, което се бори с възпалението на молекулярно ниво.

РЕЗЮМЕ
Хроничното възпаление допринася за много често срещани западни заболявания. Куркуминът може да потисне много молекули, за които се знае, че играят основна роля при възпалението.

 

3. Куркума драстично увеличава антиоксидантния капацитет на тялото


Смята се, че оксидативните увреждания са един от механизмите на застаряването и много заболявания.

В него участват свободни радикали, силно реактивни молекули с несдвоени електрони.

Свободните радикали са склонни да реагират с важни органични вещества, като мастни киселини, протеини или ДНК.

Основната причина антиоксидантите са толкова полезни, че защитават тялото ви от свободни радикали.

Куркуминът е мощен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали поради своята химическа структура.

В допълнение, куркуминът повишава активността на собствените антиоксидантни ензими на тялото ви.

По този начин, куркуминът доставя удар-две срещу свободните радикали. Той ги блокира директно, след което стимулира собствените антиоксидантни защитни сили на тялото ви.

РЕЗЮМЕ
Куркуминът има мощни антиоксидантни ефекти. Той неутрализира свободните радикали сам по себе си, но също така стимулира собствените антиоксидантни ензими на тялото ви.

 

4. Куркуминът повишава мозъчно-произведения невротрофичен фактор, свързан с подобрената функция на мозъка и по-ниския риск от мозъчни заболявания

Невроните са способни да образуват нови връзки, но в определени области на мозъка те също могат да се размножават и увеличават в брой.

Един от основните двигатели на този процес е произведен от мозъка невротрофичен фактор (BDNF), който е вид хормон на растежа, който функционира в мозъка ви.

Много често срещани мозъчни нарушения са свързани с понижените нива на този хормон, включително депресия и болест на Алцхаймер.

Интересното е, че куркуминът може да повиши мозъчните нива на BDNF.

По този начин той може да бъде ефективен при забавяне или дори обръщане на много мозъчни заболявания и свързано с възрастта намаляване на мозъчната функция.

Той може също да подобри паметта и да ви направи по-умни, което изглежда логично предвид неговите ефекти върху нивата на BDNF. Необходими са обаче контролирани проучвания при хора, за да се потвърди това.

РЕЗЮМЕ
Куркуминът повишава нивата на мозъчния хормон BDNF, което увеличава растежа на нови неврони и се бори с различни дегенеративни процеси в мозъка ви.


5. Куркуминът трябва да понижи риска от сърдечни заболявания


Сърдечните заболявания са причината за смъртта номер 1 в света.

Куркуминът може да помогне да се обърнат много стъпки в процеса на сърдечно заболяване (28Trusted Source).

Може би основната полза от куркумина, когато става въпрос за сърдечни заболявания, е подобряването на функцията на ендотела, който е лигавицата на кръвоносните ви съдове.

Добре известно е, че ендотелната дисфункция е основен двигател на сърдечните заболявания и включва неспособността на вашия ендотел да регулира кръвното налягане, съсирването на кръвта и различни други фактори.

Няколко проучвания предполагат, че куркуминът води до подобряване на функцията на ендотела. Едно проучване установи, че е толкова ефективно, колкото упражненията, докато друго показва, че действа също така, както и лекарството Atorvastatin.

В допълнение, куркуминът намалява възпалението и окисляването (както беше обсъдено по-горе), които също играят роля при сърдечни заболявания.

 

РЕЗЮМЕ
Куркуминът има благоприятен ефект върху няколко фактора, за които се знае, че играят роля при сърдечни заболявания. Той подобрява функцията на ендотела и е мощно противовъзпалително средство и антиоксидант.

 

6. Куркумата може да помогне за предотвратяване на рак


Ракът е ужасно заболяване, характеризиращо се с неконтролиран растеж на клетките.

Куркуминът е проучен като полезна билка при лечение на рак и е установено, че влияе на растежа, развитието и разпространението на рака на молекулно ниво.

Проучванията показват, че тя може да допринесе за смъртта на ракови клетки и да намали ангиогенезата (растеж на нови кръвоносни съдове при тумори) и метастази (разпространение на рак).

Множество изследвания показват, че куркуминът може да намали растежа на ракови клетки в лабораторията и да инхибира растежа на тумори при тестови животни.

Дали високата доза куркумин (за предпочитане с подобрител на абсорбцията като пиперин) може да помогне за лечение на рак при хора, все още не е проучена правилно.

Съществуват обаче доказателства, че може да предотврати появата на рак на първо място, особено ракови заболявания на храносмилателната система като колоректален рак.

В 30-дневно проучване при 44 мъже с лезии в дебелото черво, които понякога стават ракови, 4 грама куркумин на ден намаляват броя на лезиите с 40.

Може би куркуминът ще се използва заедно с конвенционалното лечение на рак един ден. Рано е да се каже със сигурност, но изглежда обещаващо и се изучава интензивно.

РЕЗЮМЕ
Куркуминът води до няколко промени на молекулно ниво, които могат да помогнат за предотвратяване и може би дори за лечение на рак.

 

7. Куркуминът може да бъде полезен при превенция и лечение на болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-често срещаната невродегенеративна болест в света и водеща причина за деменцията.

За съжаление все още не се предлага добро лечение за болестта на Алцхаймер.

Следователно, предотвратяването на появата му на първо място е от изключително значение.

На хоризонта може да има добри новини, защото е показано, че куркуминът преминава кръвно-мозъчната бариера.

Известно е, че възпалението и окислителното увреждане играят роля при болестта на Алцхаймер, а куркуминът има благоприятно въздействие и върху двете.

В допълнение, основна характеристика на болестта на Алцхаймер е натрупването на протеинови сплетения, наречени амилоидни плаки. Проучванията показват, че куркуминът може да помогне за изчистването на тези плаки.

Дали куркуминът наистина може да забави или дори да обърне прогресията на болестта на Алцхаймер при хората, в момента не е известно и трябва да се проучи правилно.

РЕЗЮМЕ
Куркуминът може да премине кръвно-мозъчната бариера и е доказано, че води до различни подобрения в патологичния процес на болестта на Алцхаймер.

 

8. Пациентите с артрит реагират много добре на добавките с куркумин

Артритът е често срещан проблем в западните страни.

Има няколко различни вида, повечето от които включват възпаление в ставите.

Като се има предвид, че куркуминът е мощно противовъзпалително съединение, има смисъл, че може да помогне при артрит.

Няколко проучвания показват, че това е вярно.

В проучване при хора с ревматоиден артрит, куркуминът е бил дори по-ефективен от противовъзпалителното лекарство.

РЕЗЮМЕ
Артритът е често срещано заболяване, което се характеризира с възпаление на ставите. Много изследвания показват, че куркуминът може да помогне за лечение на симптоми на артрит и в някои случаи е по-ефективен от противовъзпалителните лекарства.


9. Проучванията показват, че куркуминът има невероятни ползи срещу депресията

Куркуминът показа известно обещание за лечение на депресия.

В контролирано проучване 60 души с депресия бяха рандомизирани в три групи.

Една група приема Prozac, друга група един грам куркумин, а третата група Prozac и куркумин.

След 6 седмици куркуминът доведе до подобрения, подобни на Prozac. Групата, която приема както Prozac, така и куркумин, се представи най-добре.

Според това малко проучване, куркуминът е също толкова ефективен, колкото и антидепресанта.

Депресията е свързана и с намалени нива на мозъчен невротрофичен фактор (BDNF) и свиващ се хипокампус, мозъчна област с роля в ученето и паметта.

Куркуминът повишава нивата на BDNF, което потенциално отменя някои от тези промени.

Има и някои доказателства, че куркуминът може да засили мозъчните невротрансмитери серотонин и допамин.

РЕЗЮМЕ
Проучване при 60 души с депресия показа, че куркуминът е толкова ефективен, колкото Prozac при облекчаване на симптомите на състоянието.


10. Куркуминът може да помогне за забавяне на стареенето и борбата с възрастовите хронични заболявания

Ако куркуминът наистина може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, рак и болестта на Алцхаймер, това би имало очевидни ползи за дълголетието.

По тази причина куркуминът стана много популярен като добавка против стареене.

Но като се има предвид, че се смята, че окисляването и възпалението играят роля за стареенето, куркуминът може да има ефекти, които надхвърлят само превенцията на болестта.

РЕЗЮМЕ
Поради многото си положителни ефекти върху здравето, като потенциала за предотвратяване на сърдечни заболявания, Алцхаймер и рак, куркуминът може да подпомогне дълголетието.Куркумата и особено нейното най-активно съединение куркумин имат много научно доказани ползи за здравето, като потенциал за предотвратяване на сърдечни заболявания, Алцхаймер и рак.

Това е мощен противовъзпалителен и антиоксидант и може също да помогне за подобряване на симптомите на депресия и артрит.

Ако искате да купите добавка куркума / куркумин можете да го направите от тук: https://naturalika.bg/turmeric.html

23 март 2020
Подсилване на ИМУНИТЕТА - Факти и Заблуди

Идеята, че можете да засилите имунната си система звучи доста примамливо. Ако потърсите уебсайтове за здраве или се разходете до които и да е  магазин за здравословни храни, ще намерите изобилие на хранителни добавки, лекарства и обогатени храни, които обещават да „засилят“ имунната ви система, като по този начин да ви предпазят от настинка или грип. Но представата за имунната система като някакво вътрешно силово поле, което може да бъде засилено, е доста грешна.

прочети още
18 март 2020
8 Предимства при употребата на Риган

Риганът е сравнително евтин и лесно достъпен под формата на течност или под формата на капсули. Той съдържа повече антиоксиданти от повечето плодове и зеленчуци и е пълен с мощни съединения, наречени феноли. Риганът може да бъде ефективно срещу бактериални и гъбични инфекции, възпаления и болка, наред с други състояния. Като цяло изглежда, че има няколко ползи за здравето и може да бъде полезен като естествено лечение за някои често срещани здравословни оплаквания.

прочети още
17 март 2020
Спирулина - 9 ПОЛЗИ за ЗДРАВЕТО!

Спирулина е сред най-популярните добавки в света. Заредена е с различни хранителни вещества и антиоксиданти, които могат да бъдат от полза за вашето тяло и мозък. Ето 9 основани на доказателства ползи за здравето от спирулина.

прочети още
29 януари 2020
Тази ароматна подправка ще ви помогне за отслабване с до 15 кг за 3 месеца

Koгaтo cтe peшили дa oтcлaбвaтe, знaйтe чe глaдyвaнeтo мoжe пoвeчe дa Bи нaвpeди, oтĸoлĸoтo дa cвъpши пoлeзнa paбoтa c ĸилoгpaмитe Bи. Cлeдoвaтeлнo, cпиpaнeтo изцялo нa xpaнaтa e нaй-бeзпoлeзнaтa диeтa. Oт дpyгa cтpaнa, cъчeтaвaтe ли xpaни и пpaвилнитe пoдпpaвĸи, нe caмo щe cтимyлиpaтe мeтaбoлизмa зa пo-бъpзи и тpaйни peзyлтaти, нo и щe „вĸлючитe“ opгaнизмa cи в peжим нa изгapянe нa мaзнини.

прочети още
28 януари 2020
Терапевтични свойства на Млечният трън (Silybum marianum)?

Изследванията показват, че 420 до 600 mg силимарин на ден могат да осигурят благоприятни ефекти при пациенти, засегнати от чернодробно заболяване или нарушена чернодробна функция. Пациентите с някои видове хронични чернодробни заболявания също изпитват подобрение след продължителна употреба на силимарин. Правени са различни клинични проучвания, които подчертават ползите от млечния трън за различни здравословни състояния.

прочети още
26 януари 2020
Куркума - Натуралният отговор на възпалителните процеси!

„Нашето проучване предполага, че куркумата лекува възпалителни заболявания, като тендонит и артрит ... Освен това, ние вярваме, че те могат да предложат на учените нов важен път в лечението на болезнени състояния, чрез хранене “. Списание за биологична химия: „Куркуминът модулира ядрен фактор kB (NF-kB) - медиирано възпаление в човешки теноцити in vitro“

прочети още
25 януари 2020
КАК ЦЕЙЛОНСКАТА КАНЕЛА ПРОТИВОДЕЙСТВА НА ДИАБЕТА?

Канелата може да помогне за понижаване на кръвната захар и борба с диабета, като имитира ефектите на инсулина и увеличава транспорта на глюкоза в клетките. ЦЕЙЛОНСКАТА КАНЕЛА може също да помогне за понижаване на кръвната захар чрез повишаване на чувствителността към инсулин, което прави инсулина по-ефективен при преместване на глюкоза в клетки. Понижава кръвната захар на гладно и може да понижи хемоглобина A1c. Няколко контролирани проучвания показват, че канелата е отлична за намаляване на кръвната захар на гладно.

прочети още
25 януари 2020
Пчелният прашец - перфектно пълноценна храна!

Важно е, че от 80-те години на миналия век насам се наблюдава значително увеличение на търсенето от натурални храни, които осигуряват по-добро качество на живот. Това нараства интерес предизвика нови изследвания, насочени към биоактивни съединения, които присъстват в натуралните храни. Пчелните продукти, включително цветен прашец, отдавна се използват като храна с висока стойност и пряко свързана с диетите, и следователно, с терапията. Използва се от векове за защита на тялото от болести и по-точно за намаляване на процеса на стареене. По популярната медицина прашецът се използва за облекчаване или излекуване на настинки, грип, язви, анемия, алергични реакции, ентерит и др.

прочети още
4 декември 2019
Ново начало , Натуралика.

От днес достъпа до онлайн магазин " Naturalika " ще става на следният адрес : www.naturalika.bg

прочети още
16 октомври 2019
КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ НАСТИНКИТЕ?

Есента може да е много красив сезон, но захлаждането на времето крие и своите рискове. Често по това време идват есенните настинки и гриповете. Едва ли за някой е приятно по цял ден да киха и да подсмърча.

прочети още
28 юли 2019
БЯЛ ТРЪН: полезни свойства, дози и нежелани реакции

БЯЛ ТРЪН: полезни свойства, дози и нежелани реакции

прочети още
11 май 2019
8 ПОЛЗИ ОТ ПРИЕМА НА КОРИАНДЪР

Кориандърът е растение чийто семена хората използват за лечение на различни заболявания. Много хора са объркани от разликата между Кориандър ( Coriander ) и Цилантро ( Cilantro) . Това вероятно се дължи на факта, че и двете произхождат от едно и също растение. Разликата е че Кориандърът са семената на растението а Цилантро са листата на растението.

прочети още
18 април 2019
Лечебните свойства на джинджифила

Коренът от джинджифил подобрява храносмилането, лекува чернодробните заболявания, астма, увеличава потентността ... Редовната употреба на джинджифил в храни в малки количества увеличава вътрешната топлина, събужда апетита и стимулира храносмилането, затопля стомаха и кръвта.

прочети още
17 април 2019
Зеолит

Родопското чудо зеолит (клиноптилолит) - едно от най-изучаваните неща на планетата,  обявен от Световната научна организация за минерал на XX век, поради граничещите му с вълшебството качества и все по-нарастващото му използване в хранително-вкусовата промишленост, индустрията, животновъдството, растениевъдството, космонавтиката, медицината.

прочети още
9 април 2019
Ефекти на Цейлонската Канела

Канелата е популярна подправка по целия свят. Тя проявява множество биологични ефекти върху организма.

прочети още
14 март 2019
7-те Принципа на здравословното хранене

7-те Принципа на здравословното хранене

прочети още
14 март 2019
Повече за канелата

Факти за Канелата

прочети още
14 март 2019
Хранителни добавки за начинаещи

Макар храненето и тренировките да са основата, върху която се гради пътят към постигането на различни цели, хранителните добавки също може да имат своя принос за това. Ако си начинаещ в тази сфера, нека започнем от самото начало.

прочети още
14 март 2019
10 съвета за по-здравословен живот

10 съвета за по-здравословен живот

прочети още