10 доказани ползи за здравето от куркума

10 доказани ползи за здравето от куркума

19 март 2020
  • Сподели:

Ето топ 10, основани на доказателства за здравето на куркумата.

1. Куркумата съдържа биоактивни съединения с мощни лекарствени свойства

Тези съединения се наричат ​​куркуминоиди, най-важният от които е куркуминът.

Куркуминът е основната активна съставка в куркумата. Има мощни противовъзпалителни ефекти и е много силен антиоксидант.

Съдържанието на куркумин в куркумата обаче не е толкова високо. Тегло е около 3%.

Повечето проучвания върху тази билка използват екстракти от куркума, които съдържат най-вече самия куркумин, като дозите обикновено надвишават 1 грам на ден.

Би било много трудно да достигнете тези нива само като използвате подправката куркума във вашите храни.

Ето защо, ако искате да изпитате пълните ефекти, трябва да вземете добавка, която съдържа значителни количества куркумин.

 

РЕЗЮМЕ
Куркумата съдържа куркумин, вещество с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Повечето изследвания използват екстракти от куркума, които са стандартизирани, за да включват големи количества куркумин.


2. Куркуминът е естествено противовъзпалително съединение

Възпалението помага на тялото ви да се бори с чужди нашественици, а също така има роля за възстановяване на щетите.

Без възпаление патогени като бактерии лесно биха могли да превземат тялото ви.

Въпреки че острото, краткотрайното възпаление е от полза, то може да се превърне в основен проблем, когато стане хронично и неправилно атакува собствените тъкани на тялото ви.

Сега учените смятат, че хроничното възпаление на ниско ниво играе основна роля при почти всяко хронично, западно заболяване. Това включва сърдечни заболявания, рак, метаболитен синдром, болестта на Алцхаймер и различни дегенеративни състояния.

Следователно всичко, което може да помогне в борбата с хроничното възпаление, има потенциално значение за предотвратяване и дори лечение на тези заболявания.

Куркуминът е силно противовъзпалително. Всъщност той е толкова мощен, че съответства на ефективността на някои противовъзпалителни лекарства, без страничните ефекти.

Без да навлизате в детайлите (възпалението е изключително сложно), ключовият начин е, че куркуминът е биоактивно вещество, което се бори с възпалението на молекулярно ниво.

РЕЗЮМЕ
Хроничното възпаление допринася за много често срещани западни заболявания. Куркуминът може да потисне много молекули, за които се знае, че играят основна роля при възпалението.

 

3. Куркума драстично увеличава антиоксидантния капацитет на тялото


Смята се, че оксидативните увреждания са един от механизмите на застаряването и много заболявания.

В него участват свободни радикали, силно реактивни молекули с несдвоени електрони.

Свободните радикали са склонни да реагират с важни органични вещества, като мастни киселини, протеини или ДНК.

Основната причина антиоксидантите са толкова полезни, че защитават тялото ви от свободни радикали.

Куркуминът е мощен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали поради своята химическа структура.

В допълнение, куркуминът повишава активността на собствените антиоксидантни ензими на тялото ви.

По този начин, куркуминът доставя удар-две срещу свободните радикали. Той ги блокира директно, след което стимулира собствените антиоксидантни защитни сили на тялото ви.

РЕЗЮМЕ
Куркуминът има мощни антиоксидантни ефекти. Той неутрализира свободните радикали сам по себе си, но също така стимулира собствените антиоксидантни ензими на тялото ви.

 

4. Куркуминът повишава мозъчно-произведения невротрофичен фактор, свързан с подобрената функция на мозъка и по-ниския риск от мозъчни заболявания

Невроните са способни да образуват нови връзки, но в определени области на мозъка те също могат да се размножават и увеличават в брой.

Един от основните двигатели на този процес е произведен от мозъка невротрофичен фактор (BDNF), който е вид хормон на растежа, който функционира в мозъка ви.

Много често срещани мозъчни нарушения са свързани с понижените нива на този хормон, включително депресия и болест на Алцхаймер.

Интересното е, че куркуминът може да повиши мозъчните нива на BDNF.

По този начин той може да бъде ефективен при забавяне или дори обръщане на много мозъчни заболявания и свързано с възрастта намаляване на мозъчната функция.

Той може също да подобри паметта и да ви направи по-умни, което изглежда логично предвид неговите ефекти върху нивата на BDNF. Необходими са обаче контролирани проучвания при хора, за да се потвърди това.

РЕЗЮМЕ
Куркуминът повишава нивата на мозъчния хормон BDNF, което увеличава растежа на нови неврони и се бори с различни дегенеративни процеси в мозъка ви.


5. Куркуминът трябва да понижи риска от сърдечни заболявания


Сърдечните заболявания са причината за смъртта номер 1 в света.

Куркуминът може да помогне да се обърнат много стъпки в процеса на сърдечно заболяване (28Trusted Source).

Може би основната полза от куркумина, когато става въпрос за сърдечни заболявания, е подобряването на функцията на ендотела, който е лигавицата на кръвоносните ви съдове.

Добре известно е, че ендотелната дисфункция е основен двигател на сърдечните заболявания и включва неспособността на вашия ендотел да регулира кръвното налягане, съсирването на кръвта и различни други фактори.

Няколко проучвания предполагат, че куркуминът води до подобряване на функцията на ендотела. Едно проучване установи, че е толкова ефективно, колкото упражненията, докато друго показва, че действа също така, както и лекарството Atorvastatin.

В допълнение, куркуминът намалява възпалението и окисляването (както беше обсъдено по-горе), които също играят роля при сърдечни заболявания.

 

РЕЗЮМЕ
Куркуминът има благоприятен ефект върху няколко фактора, за които се знае, че играят роля при сърдечни заболявания. Той подобрява функцията на ендотела и е мощно противовъзпалително средство и антиоксидант.

 

6. Куркумата може да помогне за предотвратяване на рак


Ракът е ужасно заболяване, характеризиращо се с неконтролиран растеж на клетките.

Куркуминът е проучен като полезна билка при лечение на рак и е установено, че влияе на растежа, развитието и разпространението на рака на молекулно ниво.

Проучванията показват, че тя може да допринесе за смъртта на ракови клетки и да намали ангиогенезата (растеж на нови кръвоносни съдове при тумори) и метастази (разпространение на рак).

Множество изследвания показват, че куркуминът може да намали растежа на ракови клетки в лабораторията и да инхибира растежа на тумори при тестови животни.

Дали високата доза куркумин (за предпочитане с подобрител на абсорбцията като пиперин) може да помогне за лечение на рак при хора, все още не е проучена правилно.

Съществуват обаче доказателства, че може да предотврати появата на рак на първо място, особено ракови заболявания на храносмилателната система като колоректален рак.

В 30-дневно проучване при 44 мъже с лезии в дебелото черво, които понякога стават ракови, 4 грама куркумин на ден намаляват броя на лезиите с 40.

Може би куркуминът ще се използва заедно с конвенционалното лечение на рак един ден. Рано е да се каже със сигурност, но изглежда обещаващо и се изучава интензивно.

РЕЗЮМЕ
Куркуминът води до няколко промени на молекулно ниво, които могат да помогнат за предотвратяване и може би дори за лечение на рак.

 

7. Куркуминът може да бъде полезен при превенция и лечение на болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-често срещаната невродегенеративна болест в света и водеща причина за деменцията.

За съжаление все още не се предлага добро лечение за болестта на Алцхаймер.

Следователно, предотвратяването на появата му на първо място е от изключително значение.

На хоризонта може да има добри новини, защото е показано, че куркуминът преминава кръвно-мозъчната бариера.

Известно е, че възпалението и окислителното увреждане играят роля при болестта на Алцхаймер, а куркуминът има благоприятно въздействие и върху двете.

В допълнение, основна характеристика на болестта на Алцхаймер е натрупването на протеинови сплетения, наречени амилоидни плаки. Проучванията показват, че куркуминът може да помогне за изчистването на тези плаки.

Дали куркуминът наистина може да забави или дори да обърне прогресията на болестта на Алцхаймер при хората, в момента не е известно и трябва да се проучи правилно.

РЕЗЮМЕ
Куркуминът може да премине кръвно-мозъчната бариера и е доказано, че води до различни подобрения в патологичния процес на болестта на Алцхаймер.

 

8. Пациентите с артрит реагират много добре на добавките с куркумин

Артритът е често срещан проблем в западните страни.

Има няколко различни вида, повечето от които включват възпаление в ставите.

Като се има предвид, че куркуминът е мощно противовъзпалително съединение, има смисъл, че може да помогне при артрит.

Няколко проучвания показват, че това е вярно.

В проучване при хора с ревматоиден артрит, куркуминът е бил дори по-ефективен от противовъзпалителното лекарство.

РЕЗЮМЕ
Артритът е често срещано заболяване, което се характеризира с възпаление на ставите. Много изследвания показват, че куркуминът може да помогне за лечение на симптоми на артрит и в някои случаи е по-ефективен от противовъзпалителните лекарства.


9. Проучванията показват, че куркуминът има невероятни ползи срещу депресията

Куркуминът показа известно обещание за лечение на депресия.

В контролирано проучване 60 души с депресия бяха рандомизирани в три групи.

Една група приема Prozac, друга група един грам куркумин, а третата група Prozac и куркумин.

След 6 седмици куркуминът доведе до подобрения, подобни на Prozac. Групата, която приема както Prozac, така и куркумин, се представи най-добре.

Според това малко проучване, куркуминът е също толкова ефективен, колкото и антидепресанта.

Депресията е свързана и с намалени нива на мозъчен невротрофичен фактор (BDNF) и свиващ се хипокампус, мозъчна област с роля в ученето и паметта.

Куркуминът повишава нивата на BDNF, което потенциално отменя някои от тези промени.

Има и някои доказателства, че куркуминът може да засили мозъчните невротрансмитери серотонин и допамин.

РЕЗЮМЕ
Проучване при 60 души с депресия показа, че куркуминът е толкова ефективен, колкото Prozac при облекчаване на симптомите на състоянието.


10. Куркуминът може да помогне за забавяне на стареенето и борбата с възрастовите хронични заболявания

Ако куркуминът наистина може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, рак и болестта на Алцхаймер, това би имало очевидни ползи за дълголетието.

По тази причина куркуминът стана много популярен като добавка против стареене.

Но като се има предвид, че се смята, че окисляването и възпалението играят роля за стареенето, куркуминът може да има ефекти, които надхвърлят само превенцията на болестта.

РЕЗЮМЕ
Поради многото си положителни ефекти върху здравето, като потенциала за предотвратяване на сърдечни заболявания, Алцхаймер и рак, куркуминът може да подпомогне дълголетието.Куркумата и особено нейното най-активно съединение куркумин имат много научно доказани ползи за здравето, като потенциал за предотвратяване на сърдечни заболявания, Алцхаймер и рак.

Това е мощен противовъзпалителен и антиоксидант и може също да помогне за подобряване на симптомите на депресия и артрит.

Ако искате да купите добавка куркума / куркумин можете да го направите от тук: https://naturalika.bg/turmeric.html